Of het nu gaat om een optimalisatie van de ruimte, een verbetering van de toegankelijkheid, of een aanpassing aan een nieuwe huisindeling, het verplaatsen van een groepenkast is een taak die precisie en vakkundigheid vereist. Ons team van ervaren professionals staat klaar om deze uitdagende klus voor u te klaren, waarbij we ervoor zorgen dat uw elektrische systeem na de verplaatsing net zo veilig en efficiënt functioneert als voorheen. Het proces van het verplaatsen van een groepenkast is veel meer dan alleen het fysiek verplaatsen van de kast. Het omvat een zorgvuldige planning en uitvoering, waarbij rekening wordt gehouden met de huidige elektrische infrastructuur van uw woning en de toekomstige eisen die aan het systeem worden gesteld. 

Meer dan 300+ groepenkasten vervangen
Meer dan 10 jaar ervaring
Vakbekwame en opgeleide elektriciens

NEEM CONTACT OP

Wat is belangrijk bij het verplaatsen van een groepenkast?

Bij het verplaatsen van een groepenkast moet nauwgezet rekening worden gehouden met de NEN 1010-normen, vooral wat betreft de locatie en omgevingsfactoren van de nieuwe plaatsing. Volgens deze normen moet de groepenkast idealiter in de nabijheid van de hoofdtoegangsdeur van een gebouw geplaatst worden, om gemakkelijke toegang voor onderhoud en inspectie te waarborgen. Dit houdt in dat de groepenkast bij voorkeur niet te ver verwijderd moet zijn van de voordeur, waardoor de toegankelijkheid in geval van nood of voor routinematige controles wordt geoptimaliseerd. Daarnaast dient de groepenkast op een droge, goed geventileerde locatie te staan, uit de buurt van vocht en extreme temperatuurwisselingen, om de veiligheid en duurzaamheid van de elektrische componenten te waarborgen.

De fysieke plaatsing van de groepenkast is ook gereguleerd. De NEN 1010 schrijft voor dat de groepenkast op een hoogte tussen 0,8 en 1,8 meter boven de vloer moet worden geplaatst. Deze hoogte zorgt voor een goede balans tussen toegankelijkheid en veiligheid, waardoor de bediening en het onderhoud van de kast voor de meeste gebruikers gemakkelijk en veilig zijn. Er moet ook voldoende ruimte rondom de groepenkast zijn, zowel voor de veiligheid van de bediening als voor eventuele toekomstige aanpassingen of uitbreidingen. Dit helpt ook bij het voorkomen van oververhitting en zorgt voor voldoende luchtcirculatie rondom de kast.

Naast de fysieke locatie en plaatsing, moeten de continuïteit en integriteit van het elektrische systeem zorgvuldig in acht worden genomen. Bij het verplaatsen van de groepenkast is het cruciaal dat alle elektrische verbindingen correct en veilig worden hersteld. Dit omvat het nauwkeurig herconfigureren van aarding en beveiligingssystemen volgens de NEN 1010-normen. Mogelijk zijn er ook aanvullende aanpassingen nodig, zoals het verlengen van bedrading of het toevoegen van extra beveiligingselementen, om ervoor te zorgen dat de verplaatste groepenkast volledig aan de huidige veiligheidsstandaarden voldoet. Het inschakelen van een deskundige voor deze taken is essentieel om te garanderen dat uw elektrische systeem na de verplaatsing veilig en effectief functioneert.

Wat moet er nog meer gebeuren naast het verplaatsen van de groepenkast?

Bij het verplaatsen van een groepenkast gaat het niet alleen om het fysiek verplaatsen van de kast zelf, maar ook om een reeks cruciale stappen die zorgen voor de veiligheid en efficiëntie van uw elektrische systeem. Een van de eerste stappen is het zorgvuldig loskoppelen van de bestaande groepenkast. Dit vereist een gedetailleerde kennis van het huidige elektrische systeem en moet worden gedaan met inachtneming van alle veiligheidsprotocollen om risico’s zoals elektrische schokken of kortsluitingen te vermijden. Tegelijkertijd moet de continuïteit van de stroomvoorziening naar essentiële delen van het huis, zoals beveiligingssystemen of koelapparatuur, indien mogelijk, worden gehandhaafd.

Een andere belangrijke overweging is de aanpassing van de bedrading en aansluitingen die nodig kunnen zijn als gevolg van de nieuwe locatie van de groepenkast. Afhankelijk van waar de kast naartoe wordt verplaatst, kan het nodig zijn om de bedrading te verlengen of te vervangen om te voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen en om efficiëntie te garanderen. Dit kan een complexe taak zijn, vooral in oudere huizen waar de bedrading mogelijk verouderd is. Het is daarom essentieel dat een gekwalificeerde elektrotechnicus deze aanpassingen uitvoert om te verzekeren dat de nieuwe installatie veilig en conform de geldende normen is.

Ten slotte, na de fysieke verplaatsing van de groepenkast, is een grondige inspectie en test van het gehele elektrische systeem noodzakelijk. Dit omvat het controleren van alle aansluitingen, beveiligingen en de functionaliteit van de groepenkast in de nieuwe opstelling. Deze stap zorgt ervoor dat alles correct functioneert en dat er geen veiligheidsrisico’s zijn ontstaan door de verplaatsing. Dit is ook het ideale moment om eventuele updates of verbeteringen aan het elektrische systeem door te voeren, zoals het toevoegen van extra groepen of het upgraden van beveiligingssystemen. Kortom, het verplaatsen van een groepenkast is een complex proces dat nauwgezette planning, gespecialiseerde kennis en zorgvuldige uitvoering vereist om te zorgen voor een veilige en betrouwbare elektrische installatie.

Vraag offerte aan!

  Uw naam

  Uw e-mailadres

  Uw telefoonnummer

  Uw verzoek

  Foto van uw huidige groepenkast (optioneel)


  Advies of hulp bij werkzaamheden in of vervanging van uw groepenkast?

  Neem contact met ons op via verschillende contactmogelijkheden. Onze adviseurs staan klaar om vrijblijvend met u mee te denken.

  Contact